Cum am ajuns să taxez peste 100 euro pe oră

By on April 7, 2020 • No Comments on Cum am ajuns să taxez peste 100 euro pe oră

După vreo cam 1 an de freelancing am ajuns la un platou, cam toți clienții cu care vorbeam încercau să tragă de preț în jos, nu prea aveam oportunitatea să lucrez la proiecte interesante, clienții încercau să obțină muncă pe gratis cu fiecare ocazie și în general nu apreciau munca pe care o făceam.

Am rămas blocat în acest optim local timp de ani de zile. Partea amuzantă e că nu mi-am dat seama că eram blocat decât după ce am ieșit “întâmplător” de acolo. Nu credeam că pot să fac același lucru pe mult mai mulți bani și să-mi fie apreciată munca.

Specializarea mea a fost dezvoltare de aplicații iOS, făceam asta de cam de când a apărut App Store-ul, nu erau mulți oameni care să aibă mai multă experientă ca mine. Deși știam că sunt printre cei mai buni, am acceptat prea repede că nu am cum să găsesc clienți mai buni. Adevărul e că sunt o persoană foarte tehnică (programez de la 10 ani) și ca mulți alți freelanceri începători am ignorat complet partea de business și am crezut că e suficient că sunt un programator bun.

Apple ține un eveniment anual numit WWDC la care anunță următoarele versiuni la sistemele de operare și toate funcționalitățile noi pe care le poți folosi ca developer. Un fel de mic Crăciun în mijlocul anului pentru programatorii platformelor Apple. În fiecare an urmăream evenimentul live și în scurt timp după urmăream toate sesiunile înregistrate care mă interesau și mă apucam să mă joc cu API-urile noi ca să mă pun la curent cu toate noutățile.

În 2014 Apple a avut un anunț surpriză la WWDC. Au lansat Swift, un limbaj de programare nou care poate fi folosit pentru dezvoltarea aplicațiilor native pentru platformele Apple. Plin de entuziasm, am răsfoit câteva minute manualul care venea cu limbajul, am înteles cum se scrie cod în acel limbaj și m-am pus pe treabă.

Următoarea mișcare a fost să încep un blog pe care urma să postez tutoriale de programare scrise în Swift. A fost un moment interesant – godaddy era instabil și la multe domenii cu swift în nume le creștea prețul văzând cu ochii. Până la urmă am mers cu weheartswift.com. Am instalat wordpress si am facut minimum de design.

Având ani de zile experientă de facut applicații, am știut ce conținut să scriu ca să ajung la cât mai mulți oameni. De exemplu, printre primele articole pe care le-am scris a fost unul despre cum sa faci un tabel. Știam că va fi popular pentru că toate aplicațiile cel puțin un ecran cu o lista de lucruri.

Am scris acel articol în 4-6 ore, am mai făcut îmbunătățiri cu timpul, dar nu cred că am ajuns la peste 15 ore de muncă. Cumulativ articolul a fost citit timp de peste 30.000 de ore. Am alte pagini care au succes mai mare și multe altele care care sunt doar în ordinul miilor de ore.

La foarte multe query-uri pe google de forma “swift X” printre primele rezultate e We Swift:

Am pus cateva sute de ore în scris și am atras oameni care cumulativ să petreacă mai mult de o viață întreagă pe articolele mele. Așa sa făcut că la scurt timp după ce am lansat blogul nu am mai avut nevoie să petrec timp ca să caut clienți – dimpotrivă aveam prea multe oferte.

Încercând să refuz un proiect am cerut dublu față de prețul meu normal și spre mirarea mea nu am fost refuzat. Așa mi-am dat seama că defapt timpul meu valorează mult mai mult și că e mult mai ușor să te vinzi pe sume mai mari decât am crezut inițial. Am repetat figura încă o dată și din punctul acela am început să am clienți care să mă plătească peste €100 / oră.

Nimic nu a avut mai mare impact pe cariera mea mai mult decât timpul petrecut lucrând la We Swift. Pe lângă proiecte mișto, blogul mi-a oferit ocazia să lansez propiile produse: două cărți și o aplicație educațională.

În concluzie: nu mai pierde timpul, arată lumii ce știi să faci.

Dacă vrei să afli mai multe despre freelancing, înscrie-te la programul baza7 și învață să lucrezi profitabil de acasă.

Vrei să-ți trimitem toate noutățile pe email?

Vezi ce mailuri trimitem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *