Cea mai acută nevoie a profesioniștilor din România este nevoia de a trăi civilizat.
În toată marea de neajunsuri care ne înconjoară, avem singura șansă în a ne concentra pe puținele lucruri de calitate pe care le mai avem. Rădăcinile, familia, o mână de prieteni, câteva servicii de calitate, câteva comunități cu evenimente relevante pentru noi, un venit peste medie.
Ideal ar fi ca la noi acasă, precum în Vest, a fi civilizat să fie o normalitate. Să avem în societate modele de calitate, învățământ pertinent și dorit, servicii de sănătate, infrastructură de transport, mediu de business, viață culturală puternică, competiție profesională reală, globală (sau măcar europeană), putere de cumpărare europeană și un sistem de valori colectiv pe care majoritatea să îl respecte și asume. Ne dorim obiceiuri sănătoase, gândire constructivă, siguranță financiară și dorința de a construi și de a contribui, nu de a pleca cu prima ocazie.
Suntem departe de acest ideal. Avem însă și unele aspecte de observat și concluzii de tras. Ne organizăm de cele mai multe ori în micro-comunități (așa-zise bule) fiindcă fugim de ceea ce numim “prostime”, nu dorim să ajungem să ne complacem în majoritatea actuală din țară. Nu apreciem “modelele” care se bucură de faimă și atenție azi, fiindcă pe multe le considerăm lipsite de substanță. Ne facem anual planuri de plecat din țară și considerăm un compromis amânarea acestora, fiindcă nu vedem rostul în a ne sacrifica bunăstarea și calitatea vieții locuind aici.
Suntem pregătiți să lucrăm de oriunde din lume și să ne adaptăm oricărei societăți civilizate care să ne bucure viața, nu să ne-o complice.
Și totuși suntem aici încă. Pentru moment adevărul este că vin încă săptămâni sau luni de zile în care ne vom confrunta cu realitatea românească.
Așadar se naște firesc întrebarea: ce să facem cu toată energia pe care o implicăm în aceste gânduri, în analizele de situație, în toată “fuga” pentru a găsi soluții? Lăsând-o la nivelul discuțiilor se va transforma inevitabil în indecizie.
Vă propunem să construiți cu această energie. Puneți-o în slujba voastră. Uitați-vă pe îndelete, cu ochii mari și mintea limpede către antreprenoriat; și mai bine, către cea mai accesibilă forma a sa, către freelancing.
Sunteți cei mai câștigați dacă puneți toată energia voastră de profesioniști într-un proiect de freelancing sau antreprenoriat. Doar să încercați și rezultatele vă vor surprinde. Veți descoperi în voi puteri pe care nu vi le imaginați acum. Puteri cu ajutorul cărora veți CONSTRUI realitatea în care vreți să trăiți. Iar acum mai mult ca oricând este nevoie de oameni care să construiască.
Mediul de business românesc mai are mult de recuperat până să poată acomoda profesioniști reali la scară mare. E frustrant să ne găsim între profesioniști slabi, să facem parte din echipe conduse de amatori ajunși în poziții de decizie pe te miri ce criterii. Însă cel mai apăsător sentiment e cel de vinovăție. Vina de a contribui la astfel de construcții care nu fac altceva decât să hrănească puterea și nivelul financiar al unor “boși” de companii pe care, sub nicio formă și din niciun punct de vedere nu îi considerăm modele pentru noi sau pentru ai noștri. Vina că participăm la construcția și întreținerea de anti-modele. Această vină nu se spală indiferent ce sumă este pe contractul de muncă.
Profesioniști, voi sunteți cei care vor duce mediul de business românesc la următorul nivel. Nu lăsați oportunitățile în mâna unor impostori lipsiți de esență.
Este și o veste bună în toată povestea. Acum e un moment excelent să vă apucați de construit. IT-ul și România în 2022 formează un teren foarte fertil pentru construcția unor profesioniști care decid că acum e momentul. Și este, momentul vostru.
Cine altcineva să devină modele în societate, dacă nu voi? Cineva crescut și propulsat de un actual “lider” autohton? Cineva format de 2-3 cursuri de vânzări americane și atât? Cineva care e dispus să facă orice, oricât, indiferent de consecințe, pentru a călca în picioare pe toată lumea? Cineva care vede echipele de profesioniști IT ca pe ferme? Nici gând.
Oameni decenți, civilizați, empatici și puși pe construit, gata să se susțină reciproc și să-i susțină pe alții. Asta ne dorim ca lideri și ca exemple pentru copiii noștri. Asta veți găsi în comunitatea baza7.
Vă invităm la noi în comunitate, unde pe lângă colegi profesioniști autentici, primiți și toate uneltele necesare să vă apucați de construit propriile poteci înspre o viață civilizată pe bune, cu un venit mult peste medie și o misiune pentru care merită să depuneți un efort.
Până când alegeți ce fel de modele vreți să deveniți, puteți susține alți membri baza7 în călătoria lor spre succes și puteți învăța din experiența lor în timp real.
Haideți în baza7 și cunoașteți noua generație de lideri IT români care acum este în formare, din care vă invităm să faceți parte.
Vă propunem #FreelancingDoneRight în cel mai safe, fun și accesibil mod posibil. Iar apoi veți putea construi business colaborativ, #BeyondFreelancing, în cadrul ecosistemului baza7 de business dedicat freelancerilor IT profesioniști.
Ne dedicăm pentru a vă fi de folos. Baza7 este aici să vă ghideze și să vă susțină.
Pe data viitoare, inside @b7.
Leave a Reply